Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Google въвежда безпрецедентни мерки за повишаване на безопасността
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След разкриването на критичната уязвимост в Google+, интернет гигантът обяви, че закрива тази социална мрежа. А сега обяви и какви мерки по информационна безопасност ще бъдат предприети в операционната система Android. Google счита, че по този начин потребителите ще бъдат добре защитени от изтичане на лични данни.

В рамките на програмата Project Strobe, компанията Google ще забрани на приложенията да получават данни „на едро“. Така например, ако две или повече приложения поискат достъп до календара и електронния облак, потребителят ще може да разграничи правата за достъп – тоест, да предостави достъпа на едното приложение в момента, а на другото – след известно време. Но не и едновременно.

Google въвежда и сериозни ограничения за използването на Gmail от външни приложения. Потребителите ще получат по-голям контрол върху своя акаунт и ще могат да избират, какви типове данни могат да получават приложенията, създадени от външни разработчици.

Освен това Google силно усложнява работата на вредоносните приложения, използващи позвънявания и SMS за кражбата на парични средства. В Android ще бъде въведено и ограничение на достъпа до API на контактите и историята на позвъняванията.

Тези нововъведения ще започнат да влизат в сила от началото на 2019 година и ще засегнат всички Android устройства, независимо от фирмения потребителски интерфейс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *