Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Папата идва в България през май догодина
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

81E432D8-9E05-4114-A8F6-EB8C4A8A2729

Папа Франциск ще е в София за Гергьовден, пише “24 часа”, като се позовава на дипломатически източници. Светият отец ще е на визита у нас от 5 до 7 май. В рамките на балканска обиколка ще посети още Македония и Румъния.

Папа Франциск да направи балканска обиколка, за да повиши вниманието към региона – такава покана към него отправи на 24 май тази година премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Рим. Тя бе отправена и писмено, а на срещата им Франциск отбелязал на листче възможността да направи балканска обиколка през 2019 г. Мотив за настоятелната покана на премиера при аудиенцията му тогава беше приоритетът на българското председателство – Западните Балкани.

Визитата идва 17 г. след историческото посещение на папа Йоан Павел Втори. Подробности вече се уговарят между Ватикана и София – вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев. По-рано е имал среща с премиера.

Подробности по визитата вече се уговарят между Ватикана и София. Вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев, съобщиха от президентството. Като тема е било именно евентуалното посещение на папата в София. Такава среща нунцият вече е имал и с министър-председателя.

Франциск може да посети Румъния и България в началото на май 2019 г., съобщи и италианската агенция Нова, специализирана в новини за Източна Европа. Тя се позовава на румънски медии, според които датата на визитата все още не е уточнена и засега светият престол не е разпространил официални съобщения. Според румънските медии папата можел да отиде в София и Пловдив. По време на това евентуално посещение в двете страни папата би трябвало да отнесе послание за икуменическо отваряне, имайки предвид, че източноправославните в България са 82%, а в Румъния – 87%.
Програмата с пътувания на папа Франциск за 2019 г. все още се подготвя, така че още няма официална информация за предстоящите му визити. Това казаха от пресцентъра на Светия престол за “24 часа” на въпрос дали папата ще посети догодина България. “Когато бъде дадено официално съобщение за визита на папата, след него ще последват много месеци подготовка за нея – казаха от пресцентъра. – Засега няма нищо официално, всичко все още се обмисля за 2019 г.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *