• Varna
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s ESE
  Над 15 чужди фирми от различни сфери търсят служители на трудова борса във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Регионална служба по заетостта, Трудова борса

  Над 15 чужди фирми от различни сфери търсят служители на Международната трудова борса „Европейски ден на труда” във Варна, която се провежда на днешния 10-ти октомври, предаде репортер на Moreto.net.

  В Двореца на културата и спорта до 17 часа търсещите работа ще имат възможност да се срещнат с местни работодатели от региона на Варна, както и с представители на фирми от Великобритания, Франция, Словения, Словакия, Хърватска, Холандия, Дания, Ирландия, Германия, Австрия, Полша, Румъния и Чехия. Първите въпроси към фирмите бяха отправени от посетителите още преди официалното откриване в 09.30 часа.

  „Много търсен партньор сме, защото предлагаме доста добри условия за провеждане на такива мероприятия. За чуждестранните колеги има ефект това, че си намират добри кадри. Ефект за страната ни е това, че нашите кадри, излизайки на работа в чужбина трупат един опит. Той е безценен и връщайки се в страната ни могат да прилагат успешно.“, коментира шефът на Регионална служба по заетостта Божидар Михайлов.

  Свободните позиции, обявени от работодателите, са в сферите на туризма, ресторантьорството, металургията, строителството, IT сектора, инженерството, месопреработвателната индустрия, автомобилостроенето, земеделието и други.

  Всички оферти за работа са публикувани на националния EURES сайт www.eures.bg в рубриката „Работни места”.

  По време на борсата търсещите работа могат да се срещнат и с представители на EURES мрежата, член на която е Агенцията по заетостта. Експертите ще предоставят информация за свободните работни места, заявени чрез националните и обществените служби по заетостта в страните – членки на EURES, условията за живот и работа в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, както и съдействие за кандидатстване за работа.

  На място заинтересованите от конкретни оферти лица следва да представят автобиография, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Ако търсят работа в други европейски страни, от тях се изисква да владеят чужди езици, а подготвените документи за кандидатстване да са на английски, немски или друг език в зависимост от офертата.

  „Националният трудов пазар е най-важното и ние правим всичко възможно заедно с европейските работодатели наравно да са и нашите български работодатели. Стремим се да направим възможно кадрите в България да си останат у нас и да работим заедно с тях. EURES мрежата е възможност за работещите в чужбина българи да получават информация за свободните работни места в България, да се възползват и да се завърнат да приложат опит.“, каза Кремена Калчева от Главна дирекция „Услуги по заетостта“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *