Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Съдът във Варна отказа да екстрадира турчин, осъден като терорист в родината си
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

съд

Варненският окръжен съд отказа екстрадицията по искането на Главна републиканска прокуратура – Адана, Турция, на лицето Мехмед Я., роден в южната ни съседка и притежаващ германско гражданство. Съдът измени и мярката му за неотклонение от „домашен арест” в „подписка” – до приключване на производството.

Припомняме хронологията по делото. Мехмед Я.е бил задържан на Летище Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като целта на пребиваването му у нас е била почивка в к.к. Златни пясъци. Според информацията на Окръжна прокуратура мъжът бил издирванот 9г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на22.08.2009г.Причината за издирването му е била изтърпяване на присъда „лишаване от свобода“ от 6г. и 3 месеца заучастие в терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

В днешното заседание становището на Варненската окръжна прокуратура бе, чене следва да се уважи искането за предаването на лицетоМехмед Я. на Турция. Той е бил свален от всички бази данни на Интерпол, тъй като издирването му е било по искане на филиала на организацията в Анкара по политически причини, което е нарушение на конституциятана Интерпол. Според обвинението са налице основания за отказ за екстрадиция, тъй като мъжът е със статут на бежанец и гражданин на Германия.

Защитникът на исканото лице също сподели становището на прокурора. „Ако Мехмед Я. бъде върнат в страната си може да бъде подложен на тежко посегателство срещу неговата лична неприкосновеност и свобода“.

За да се произнесе, съдът взе предвид обстоятелствата, че молбата за екстрадиция не отговаря в пълна степен на законовите изисквания. Не е била предоставена пълна информация за престъплението, за което се иска екстрадицията, както и копие от приложимите законови разпоредби, включително давността. Не е приложен и първия съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са само в цифрово изражения разпоредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е осъден, без словесното съдържание на цитираните престъпления. Категоричното основание за отказ от екстрадиция е безспорно установеното, че Мехмед Я. е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто безспорно е бил и закрития съд постановил първата присъда. Съдебният състав не сподели доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и осъден заради политическите си убеждения, възможното нечовешко отношение и липсата на справедлив процес в Република Турция.

По изложените съображения настоящият състав на Варненския окръжен съд отказа да изпълни искането на турските власти за екстрадиция на Мехмед Я.

Решението подлежи на въззивна проверка от Апелативния съд -Варна по жалба или протест, допустими в седeм дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *