Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
България, Полша и Словакия не искат внос на стари дизели
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Стари автомобили
Трите страни с общ фронт и нота в Съвета на Европа

Информационна нота от името на българската, полската и словашката делегации в Съвета на Европа представи екоминистър Нено Димов в Люксембург.

Идеята е, да се предприемат превантивни мерки срещу очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението.

Това е много вероятно да се случи след налагането на забрана за използването на коли с дизелови двигатели в някои европейски градове, заради високите им вредни емисии. Нашествието на подобни возила, предимно в Източна и Южна Европа, ще предизвика още по-голямо замърсяване на въздуха в държавите от този регион.

“Темата за двойните стандарти в първоначалния си обхват се отнасяше само до качеството и стандартите на хранителните продукти. Притеснение буди обстоятелството, че този подход намира отражение и в други области, които също имат пряко отношение както към здравето на хората, така и към околната среда”, заяви министър Димов пред колегите си от Съвета.

Според него, проблемът не може да се реши със забрана, защото противоречи на свободното движение на стоки.

Димов смята, че “прагматичният подход изисква онзи, който изкривява пазара, да поеме отговорността за това. Това означава държавите, които въвеждат забрани на старите дизели, да не могат да изнасят коли, които не отговарят на определени стандарти”.

Инициативата е подкрепена също от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *