Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Авария при изстрелването на ракета „Союз”, екипажът се приземи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

E60C662C-3D74-42E5-AC03-91355A929820

Авария стана при изстрелването на ракета „Союз” към Международната космическа станция. Проблемът е възникнал в двигателите на ракетата носител.

По време на аварийното кацане екипажът е понесъл натоварване от 6 G без допълнителни проблеми. Издържането на такива екстремни натоварвания се проверява още при подбора на космическите екипажи и при тренировките преди полета.

На борда са били руски и американски астронавт – Алексей Овчинин и Ник Хейг. Спускаемият апарат с двамата астронавти на борда се е приземил успешно и те са в безопасност, предадоха осведомителните агенции.

Екипажът се е приземил на 20 км източно от Жезказган, Казахстан. С Алексей Овчинин и Ник Хейг е установен контакт, те са прегледани от лекари. Състоянието им след аварийното кацане не изисква специална хоспитализация и отделно медицинско наблюдение.

Екипажът на Международната космическа станция е информиран за аварията и ще промени работния си план.

След аварията веднага е сформирана държавна комисия, която да разследва случилото се с ракетата носител „Союз-ФГ”. Тя вече пристъпи към работа и изучава телеметричните данни, съобщи Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос.

Аварията беше регистрирана в ракетата, с която беше изстрелян космическият кораб, две минути и 45 секунди след старта.

За проблема със съвсем спокоен глас съобщи командирът Овчинин по време на излъчването на живо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *