Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
В Япония за пръв път в света присадиха мозъчни клетки
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Група японски учени от университета в Киото за пръв път в света направиха операция за присаждане на нервни клетки, отгледани от индуцирани стволови клетки /IPS-клетки/ в мозъка на пациент, страдащ от болестта на Паркинсон, предаде ТАСС.

Операцията е протекла успешно и никакви отрицателни последствия не са били констатирани при пациента, като медицинските наблюдения над него продължават.

“В сътрудничество с фармацевтичните компании ние възнамеряваме да създадем нервни клетки на основата на IPS-клетки, достъпни за целия свят”, отбелязаха сътрудници от университета в Киото.

Операцията представлява важна крачка по пътя на реалното лечение на болестта на Паркинсон. По-рано университетът в Киото съобщи, че негови учени са създали от IPS-клетки банка от 5 милиона нервни клетки, произвеждащи хормона допамин. Именно неговият недостиг се счита за една от главните причини за възникването на болестта на Паркинсон.

В Япония вече бяха направени клинични изпитания по присъждане на ретина на окото, отгледана с помощта на IPS-клетки. Пациентът страда от старческа макулна дегенерация, припомни агенцията.

1 коментар

  1. fox81

    Б.Б., Цв.Цв., И.Ф., Ц.Ц., Д.П., и др. веднага да отиват!
    Не, по- добре да отидат всичките овце, които населяват тези територии, поне малко да видят в каква кочина живеят, да се организират и да изтрепят управляващата клика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *