• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 5m/s NNE
  Варненският съд отмени наредбата за записване в детски градини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Нова детска градина за 60 деца бе открита във Варна-DSC_5447

  Варненският Административен съд отмени наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детски градини, полудневни и целодневни подготвителни групи към училищата на територията на общината. Делото е образувано по жалба на родител и решението по него касае и приложение №1 към наредбата, в което са разписани правилата за условията и редът за записване, преместване и отписване на деца. Съдът отменя процесната Наредба с изключение на няколко члена, които вече са отменени с друго съдебно решение, което е обжалвано.

  Съдебният състав счита, че не е спазена формата на административния акт, поради липса на мотиви на изготвения проект.  Допуснати са съществени нарушения на административно производствени правила, рефлектиращи върху  законосъобразността на нормативния акт.

  В мотивите си съдът сочи, че срокът между внасянето на проекта на Наредбата и приемането му от общинските съветници, е бил пределно кратък и това на практика е довело до невъзможност за запознаването на последните с неговото съдържание.  Ако в случая бе предоставена възможност на общинските съветници да получат изработения проект на Наредбата  и им бе осигурено технологично време за индивидуален и колективен анализ на проекта преди гласуване, би могло да се стигне до  различно съдържание  на подзаконовия нормативен акт. Затова е необходима отмяна на оспорената част на процесната Наредбата.

  Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщението до страните.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *