Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Топъл обяд за 50 деца от училище в “Аспарухово”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: live.varna.bg
Снимка: live.varna.bg

БЧК стартира проект „Топъл обяд” в ОУ „Христо Ботев“ във варненския кв. „Аспарухово“ . В продължение на 106 учебни дни 50 ученика от семейства в уязвимо положение ще получават топла храна за обяд. Учениците са подбрани от училищна комисия, в партньорство с Бюрото за социална закрила при ДСП Варна, по критерии, посочени в Правилника на БЧК за  предоставяне на храна на ученици.  Става въпрос за ученици, чийто среден общ месечен доход на член от семейството е под 80% от МРЗ за страната, сираци, полусираци или деца на самотни родители,ученици с физически или психически увреждания, ученици с безработни родители/ настойници/попечители, ученици с родители/настойници/попечители с увреждане, както и ученици от семейства, пострадали при бедствена ситуация или авария.

Това са деца, редовно посещаващи училища, които са в риск по един или повече от посочените критерии. Решението БЧК Варна за реализиране на проекта в това училище е взето въз основа на обстоятелството, че то е с местонахождение в кв. „Аспарухово“, където преди години имаше тежко бедствие. В предходни учебни години, в същия район и квартал на Варна,  програмата е реализирана в СУ „Л. Каравелов“  и ОУ „В. Левски“. На вниманието на БЧК Варна и към настоящия момент продължава да е ангажираността за пълно възстановяване на района и подкрепа на учащата младеж в него.

Проектът на обща стойност 14 310 лв. е одобрен от НС на БЧК и се осъществява благодарение на фондонабиране чрез националната Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК и собствено фондонабиране във Варна за програма „Топъл обяд”. Наред със социалната подкрепа за хранене проектът предвижда и съпътстващи дейности – подкрепа на учениците в уязвимо положение с дрехи и учебни пособия от хуманитарни помощи и дарения; развиване на умения по ПДП и за превенция на водния травматизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *