• Варна
  5°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 6m/s W
  КНСБ стяга протест на пристанище Варна-Запад
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  От ръководството побързаха да отговорят: Има драстичен скок на заплатите в дружеството

  Работниците и служителите от пристанището ще проведат протестен митинг в четвъртък, съобщават от централата на КНСБ. Недоволните ще се съберат в 12 часа пред административната сграда на Варна-Запад в защита на трудовите, социалните и гражданските си права.

  Минути след това съобщение, до медиите беше разпространено и друго – от ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД, което съобщава за “драстичен скок на заплатите” в дружеството. В него се казва:

  С 20% е увеличено основното месечно заплащане на работещите в „Пристанище Варна“ ЕАД през последните 2 години. Считано от 1 януари догодина предстои поредно увеличение средно с около 5% за работещите над 1 500 души, както и разговори за допълнително увеличение на възнагражденията на инженерния и средния ръководен състав.

  Причина за драстичния ръст са поредните успешни финансови резултати на най-големия държавен пристанищен оператор. Предварителните прогнози сочат, че „Пристанище Варна“ ЕАД ще реализира печалба в размер на около 10 млн. лева, отчитайки увеличение от заложеното в Бизнес плана си за годината.  Социалната политика и грижата за персонала са ключови приоритети на „Пристанище Варна“ ЕАД, а възнагражденията нареждат дружеството на първи позиции в Североизточния район на страната.

  Средното основно месечно възнаграждение в „Пристанище Варна“ ЕАД възлиза на 1 288 лева, вариращо в двата терминала, оперирани от дружеството – 1 387 лева за Пристанищен терминал Варна – Запад и 1 159 лева за Пристанищен терминал Варна – Изток.

  1 680 лева е средното основно месечно заплащане на нормените работници в Пристанищен терминал Варна – Запад, определящо се от изработеното – докери, кранисти, водачи на МПС и други, драстично надвишаващо средната работна заплата на наетите в икономическа дейност “Транспорт” (1 062 лв.), Обществения сектор (1 147 лв.), град Варна (1 059 лв.) и Североизточния район на страната (992 лв.)*.

  Под рамките на средното ниво на възнагражденията в дружеството получават единствено заетите в административните му отдели.

  Към основната си заплата, работещите в „Пристанище Варна“ ЕАД получават допълните възнаграждения по “Социален пакет” – около 4 000 лева годишно, включващ – ваучери за храна, средства за закупуване на лекарства, допълнителни регулярни възнаграждения при добри експлоатационни резултати и други.

  По социалната програма всички служители и работници на държавния оператор ще получат и 1 300 лева за Коледно-новогодишните празници.

  Резултатите на най-голямото българско пристанище са пряко свързани с финансово-икономическото състояние на страната, което остава стабилно. Досега през годината в терминалите на пристанището са обработени близо 8 млн. тона товари. Отчетен е най-голям ръст при обработката на контейнери – около 7%. Преминалите зърнени товари възлизат на повече от 2,3 млн. тона.

  * Данните за средна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през 2018 г. са на НСИ.

  1 коментар

  1. Еми Трифонова

   Софийските мутри като окупираха пристанището, никой не излезе да протестира ами сега, модерно стана!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *