• Варна
  -1°
  ниска облачност
  Влажност: 77%
  Вятър: 8m/s N
  Допълнително 60 млн. лева за заетост на хора с увреждания
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  хора с увреждания

  Допълнителен ресурс от 60 млн. лв. за субсидирана заетост на хората с увреждания е заделен за 2019 г. Това заяви зам.-социалният министър Зорница Русинова, цитирана от “Монитор”. Причината е изключителният интерес на бизнеса към схемата.

  В бюрата по труда са регистрирани над 13 хиляди лица с увреждания, а 300 от тях вече са подписали трудов договор  чрез оперативната програма. Поне още 1000 души трябва да започнат работа до края на годината. “Заявките, които имаме, са за близо 20 000 работни места с повече административни дейности. Има добро териториално разпределение”, каза заместник-социалният министър Зорница Русинова. С европарите се плащат заплатите на хората с увреждания за 24 месеца на база минимални осигурителни прагове. Ако след това работодателят задържи наетия още 6 месеца, получава допълнителен бонус от още 6 заплати.

  Освен това от догодина ще стартират и 8 нови схеми на стойност 61 млн. лв. по Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Те ще са свързани със заетостта на инвалиди и деинституционализацията на възрастни хора. През 2019-та започва закриването на домовете за възрастни с психични разстройства и деменция: “Първите, с които стартираме, са 11, като общо в рамките на стартиращите мерки за следващата година ще бъдат разкрити над 100 услуги, които ще обслужват над 3000 човека”, каза Русинова.

  Продължава и закриването на домовете за деца. Специална схема догодина ще подкрепи завършващите образование младежи: “Професионално ориентиране и до голяма степен развиване на предприемачески умения като допълнителни умения, възможност за социално предприемачество също. Да ги подготвим за живота, а най-сигурният начин да са подготвени за живота, е да имат професия, която да им даде възможност да работят след това и да имат доходи”, обясни Русинова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *