Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Апаратът InSight кацна на Марс
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

1543266114

Автоматичната станция кацна на Червената планета в 21.54 часа българско време

Апаратът InSight кацна на Марс в района на платото Елизия. Това съобщи центърът на управление на полета на станцията, който е към НАСА. Платото Елизия е разположено на 4 градуса северно от екватора на планетата. То е избрано, защото представлява равнинен район. Там са разположени вулкани, а също така съществуват и дълбоки падини. Този район е интересен и от гледна точка на това, че там може би е имало вода, обясниха от НАСА.

Автоматичната станция кацна на Марс в 21.54 часа българско време. Вече е изпратен първият радиосигнал до Земята и е започнал процесът на разкриване на двете слънчеви батерии. Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, с мъглив образ, вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата.

Една от задачите на апрарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията “Аполо”.

InSight пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията InSight е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият апарат тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *