• Varna
  6°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s SSW
  Какви са най-често констатираните нарушения в болниците у нас?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  pixabay.com
  pixabay.com

  За изминалото деветмесечие на тази година санкциите и сумите за възстановяване от болниците са 10 068 000 лв., при 7 964 000 лв. за същия период на 2017 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за контролната дейност на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предаде БТА.

  В периода са били извършени 5101 проверки на болници, като процентът на проверките, завършили с установени нарушения, е 24,3% от общо извършените проверки. Проверките с установени нарушения през 2018 г. са с близо 5% по-малко в сравнение с 2017 г.

  Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или терапевтични процедури, непроследени показатели с патологични отклонения, нелекуване на придружаващи заболявания, неспазени критерии за дехоспитализация и некоректно попълване на медицинска документация.

  От януари до септември т. г. са били извършени и 9973 проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ, като в 888 от тях са били открити нарушения. Прекратени са 20 договора с изпълнители на медицинска и дентална помощ поради влязла в сила санкция за прекратяване.

  За контролната дейност по предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение министър Ананиев посочи, че са били извършени 1266 проверки, като при голяма част от тях са били констатирани нарушения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *