Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Баневи се връщат в България утре
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: bTV
Снимка: bTV

Евгения и Николай Баневи ще пристигнат на българска територия утре, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в брифинг в ГДБОП. След като пристигнат, Баневи ще бъдат задържани за срок до 72 часа. Ще последва и иск за постоянен арест. Специализираната прокуратура ще повдигне ново актуализирано обвинение, предаде news.bg. За нас е важно самото пристигане, допълнително ще се направи организация, която е свързана с по-нататъшни действия, посочи Цацаров.

Той коментира и случая с Димитър Желязков – Митьо Очите. По думите му има решение на съда в Истанбул за екстрадиция. В Турция процедурата по екстрадиция не е такава, каквато у нас, обясни Цацаров. Има съдебна и административна фаза. Тя е свързана с решение на изпълнителната власт. У нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение. След подписа на правосъдния министър на Турция и гласуване от страна на правителството, се очаква екстрадицията.

По темата за ремонта на столичната улица “Граф Игнатиев” и зам.-кмета Евгени Крусев, който вчера подаде оставка, главният прокурор поясни, че разследването на прокуратурата е свързано с нарушаване на Закона на обществените поръчки. Нарушенията са свързани с ремонта на трамвайния релсов път и шумоизолирщите подложки. “Конкретно е свързано с обществената поръчка за шумо и виброизолиращи подложки. Става дума за нарушение на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление”, обясни Цацаров.

Иванчева не трябва да бъде поставена в по-тежки условия от тези, в които се намират и другите арестанти, но и Иванчева не би трябвало да има привилегии дори със сантиметър повече от останалите, посочи още Цацаров по другата тема, която привлече общественото внимание – условията в българските арести.

По думите му темата обаче е била въвлечена в сценарий, който е трябвало да покаже, че става дума за жертва на правосъдието за репресии. Сотир Цацаров, както вчера вътрешният министър Младен Маринов, не беше конкретен в отговор на въпрос какво точно го е възпрепятствало, за да не отиде на срещата при правосъдния министър Цецка Цачева именно за условията в арестите. Отговорът на Цацаров беше: “По-важни задачи.” Това беше сценарий на всички, които трябва да покажат, че става дума за жертва на правосъдието за репресии, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *