Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Скитници и самотници на пансион в болниците
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Болница

Скитници и самотни старци преживяват на пансион в болниците в страната, тъй като няма къде да отидат, съобщи „Монитор“.

80 такива случаи има само в Университетската болница „Света Анна“ в София от началото на годината към момента. Освен клошари, сред тях има още изоставени от роднините си. Около 20 са лекуваните самотни възрастни хора от обезлюдените села с по един-двама жители, разказа говорителят на лечебното заведение Антон Луков. Социалните работници в болницата успяват да настанят повече от тях в старчески домове, хосписи или центрове за временно настаняване след изписването им.

Двама пациенти лежат от месец в Бургаската университетска многопрофилна болница за активно лечение като на хотел. Клиничните пътеки, по които са приети и лекувани отдавна са приключили, но лекарите не могат да ги изпишат, защото хората няма къде отидат, а имат нужда от последващи грижи. Единият пациент е в неврологично отделение след претърпян инсулт. Вторият е в отделението по гастроетерология, с диагноза хепатит. “В първия случай човекът има близки, но те не искат да го приберат, отказват да се грижат за него. Вторият пациент няма никакви роднини. В същото време ние не можем ей така да ги изхвърлим на улицата, защото тези хора, макар да са преминали лечение, продължават да имат сериозни здравословни проблеми и се нуждаят от долекуване и от постоянни грижи. Опитваме се да подхождаме хуманно, затова и ги оставяме в отделенията, докато се стабилизират или докато социалните им намерят място в специализиран социален дом”, обясни зам.-директорът на УМБАЛ д-р Светлозар Георгиев. От снощи съставът на питомците на здравното заведение се е увеличил с още един. Мъж в кома е бил открит на улицата и е настанен в реанимацията. Самоличността му е неизвестна и лекарите дори не могат да го чекират. Най-вероятно човекът е бездомник и също няма близки.

Един от най-фрапантните случаи, който бургаските медици помнят е на пациент с ампутиран крак, който близо година живя в местната УМБАЛ. Изпратили го след като фондация осигурила средства за протеза, спомнят си лекарите.

Тридесетина случая на хоспитализирани изоставени и бездомници имаме годишно, поясни говорителят на болницата Юлия Андреева. Всеки месец постъпват 3-4. Клошарите нямат лични карти, затова лекарите събират пари да им извадят документите, както и решенията за ТЕЛК. Пак медиците им купуват бельо и донасят дрехи за тях от вкъщи.

Като куриозен от Бургаската болница посочиха случай на германец с психични отклонения, който бил приет миналото лято с множество наранявания. Групата с която пристигнал обаче си тръгнала, а от туристическата агенция заявили, че нямат ангажимент към него, щом е останал. Лекарите установили връзка със сестра му, но тя отказала да си го прибере. Германецът обаче започнал да буйства, да влиза с инвалидната си количка в стаите на болните и да плаши сестрите. Когато го излекували, лекарите се принудили да съберат пари, да му купят билет и да го натоварят на самолета за Германия.

В старозагорската Университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович” пък имат един пациент, който постъпва периодично. Той не е бездомник, но никой от близките му не иска да се грижи за него.

В Пловдив двама пациенти на Клиниката по нервни болести на болница „Св. Георги“ продължават болничния си престой няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, съобщиха от лечебното заведение преди два дни. Няма свободни места и в социалните институции. Двамата здравноосигурени мъже са на възраст около 60 години. Първият е постъпил за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г. До момента за неговото лечение УМБАЛ „Свети Георги“ е изразходвала 1196 лв., а стойността на клиничната пътека е 730 лв. Доста по-голяма е сумата, изразходвана за престоя на втория пациент, който е приет на 23 септември. Става въпрос за 10 877 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *