Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Приеха закона на майките – личната помощ е факт
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

протест деца с увреждания

Общината ще е доставчикът на личната помощ и тя ще се предоставя спрямо изготвената индивидуална оценка на потребностите

Парламентът прие и вторият закон за хората с увреждания – Законът за личната помощ. Това бе именно най-исканият закон от протестиращите майки на деца с увреждания. И така след дълги протести, преговори с властта и една вицепремиерска оставка, законът е факт и правителството спази обещанието си законодателството за хората с увреждания да бъде прието до края на годината, пише dnes.bg. Вчера бе приет окончателно и Законът за хората с увреждания.

По време на дебата ГЕРБ и БСП за пореден път се впуснаха в спор кой е направил повече за хората с увреждания. От ГЕРБ упрекнаха, че депутатите от левицата ги няма в пленарната зала, както и лидерката им Корнелия Нинова, а именно те са настоявали да отпадне лятната ваканция на парламента, за да се приеме законодателството за хората с увреждания. Червеният Антон Кутев пък отвърна, че Корнелия Нинова е направила достатъчно, тъй като тя е вносител на Закона за личната помощ, а не управляващите.

Опозицията и управляващите си размениха и взаимни нападки кой политизира темата, а шефът на социалната комисия Хасан Адемов настоя, че майките не заслужават тази дискусия и призова депутатите да се върнат към работата си. В крайна сметка законът окончателно бе приет, а социалният министър благодари на всички, работили по законопроекта. С текстовете се уреждат условията и редът за предоставянето и ползването на лична помощ от хората с увреждания.

Ползвател на лична помощ може да бъде човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и зависимост от чужда помощ. Ползвателят ще може да избира асистентите, участва в договарянето на условията на заетостта и подписва месечния отчет на асистента за отработените от него часове.

Общината ще е доставчикът на личната помощ и тя ще се предоставя спрямо изготвената индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете лична помощ ще се определят в зависимост от степента на увреждането, като хората с четвърта степен на тотална зависимост ще имат право на до 168 часа.

Ползвателят избира асистента си, като той не трябва да е осъждан или поставен под запрещение. Заплащането му се определя въз основа на коефициент 1,4 от размера на минималната работна заплата, като възнаграждението зависи от броя отработени часове.

В закона е записано, че на децата с увреждания, които получават най-голямата социална подкрепа от 930 лева, ще бъдат приспадани до 380 лева за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лева от ползвателите на тази услуга. Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки – от 1 април следващата година.

До стартиране на услугата лична помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините – личен асистент, социален асистент, домашен помощник, ще продължат да ги ползват по досегашния ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *