Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Мъж изтеглил кредит, представяйки се за моряк
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

съд

50-годишният Валентин К. е предаден на съд за извършени две документни престъпления и получаване на банков кредит чрез представяне на неверни сведения. Подсъдимият решил да изтегли потребителски кредит в размер на 10 500 евро. Знаел, че са му необходими документи, които да докажат трудовите му доходи, за да може да отговаря на условията на банката. Решил за целта да ползва неистински частни документи, чрез които да се представи като моряк, плаващ под чужд флаг. Валентин никога не е работил като морско лице, нямал квалификацията, нито съответните документи, информират от пресслужбата на Апелативна прокуратура-Варна.

В периода от 17 октомври до 11 ноември 2013 год. в условията на продължавано престъпление той използвал неистински частен документ – договор с чужда морска фирма, в която бил нает на работа по трудов договор със съответното възнаграждение. На 11 ноември същата година пред банков служител  подсъдимият представил и неистинско  удостоверение за плавателен стаж,  писмо за потвърждение на заплатите, два трудови договора с различни чужди морски фирми на английски език, както и потвърждение, написано на български език,  че ще получава трудовите си възнаграждения от чуждестранния работодател по банков път. За съставянето на тези документи не може да се търси наказателна отговорност от подсъдимия.

На 11 ноември 2013 г. той съзнателно ползвал неистински официален документ – удостоверение от Морската администрация, според което работел като моряк на плаващ под малтийски флаг кораб, както и неистински официален документ  – копие на моряшки паспорт, издаден от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, с валидност до 18 октомври 2018 г.

С представените неверни сведения Валентин К. успял да получи банков кредит в размер на 10 500 евро, удостоверявайки с фалшиви документи, че е получил трудови възнаграждения от чужда корабоплавателна компания – престъпление по чл. 248а, ал. 1 от НК. Делото срещу Валентин К. ще бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *