Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Дело за неправомерни банкови кредити приключи с условни присъди
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg
Снимка: © Varnautre.bg

 

Съдебната фаза на процеса продължи около 4 години, с разпити на над 30 свидетели и множество назначени експертизи на вещи лица

Варненският Районен съд наложи условни присъди за измама, свързана с неправомерно теглене на банкови кредити чрез фалшиви документи. Подсъдими по делото бяха общо 13 души. Съдебната фаза на процеса продължи около 4 години, с разпити на над 30 свидетели и множество назначени експертизи на вещи лица. Спрямо трима от основните подсъдими – 43-годишен кредитен банков инспектор и двама частни кредитни консултанти, съответно на 42 и на 44 години, бяха повдигнати обвинения, че през периода от декември 2010 г. до 10 февруари 2011 г. във Варна в съучастие като помагачи с други 10 лица – кредитоискатели, чрез използване на неистински документи, са получили без правно банкови кредити на обща стойност 275 000 лева. Чуждото движимо имущество  е собственост на търговска банка и е в големи размери.

Действия на двамата  подсъдими кредитни консултанти са били свързани с търсенето и намирането на хора от различни райони на страната (Свищов, Монтана, Карлово, Разград и др.), предимно с нисък социален статус, които били снабдявани с различни неистински удостоверения и документи, в това число и че “работят” като военнослужещи. Въпросните лица били склонявали да кандидатстват за кредити в размер на 25 000 лв., по специална програма, с преференциални условия като нисък процент годишна лихва и без поръчителство. С набавените неистински документи, кандидатите за заеми били водени за обслужване при третия подсъдим – 43-годишният банков кредитния инспектор, който оформял документите за кредитите без да извършва необходимите проверки за предоставените данни и така спомогнал за отпускането на сумите.

Тримата бяха признати за виновни по повдигнатите им обвинения в извършване на престъпление по чл. 212, ал. 4 от НК. Районният съд наложи на всеки от тях наказание от 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 5 години. Те са с чисто съдебно минало до момента.  Всеки от тях бе лишен и от право да упражнява професия, свързана с банково дело за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Спрямо останалите десетимата подсъдими по делото, които са действали като кредитоискатели пред българска банка, повдигнатите обвинения бяха за това, че в различни конкретни периоди, в съучастие с част от подсъдимите като помагачи, чрез използване на неистински документи, получили или направили опит да получат без правно основание чуждо движимо имущество – парични суми от по 25 000 лева, банкова собственост. Варненският районен съд призна за виновни двама от тях, другите осем души бяха оправдани.  Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред ВОС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *