Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Предупреждение за замърсяване на въздуха и днес
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

За петък е издадено предупреждение за замърсяване на въздуха. По данни на Столична община, очакваното замърсяване е ниско до умерено.

По данни на показателя “Air Quality Index” на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) отново е над нормите в много от градовете. По-рано тази седмица беше отчетено запрашаване почти 5 пъти над нормата.

Припомняме, че заради рекордни нива на фини прахови частици няколко дни поред, бяха предприети редица мерки.

Сред тях бе пускането в продажба на 4 декември на т.нар. “зелен билет” на цена от 1 лев, който важи за пъруване с градски транспорт през целия ден. Около 75 000 такива билети бяха продадени. Общината обяви, че има готовност отново да пусне такива билети.

Гражданите бяха призовани да оставят колите си и да ползват градския транспорт, както и да преминат, при възможност, към алтернативно отопление.

Също така бяха засилени проверките на автокъщи и други места за незаконно горене на автомобилни гуми и отпадъци.

Отправени бяха и предупреждения към страдащите от определени заболявания да бъдат особено внимателни.

Замърсяването на въздуха е по-силен дразнител за хората от по-високите подоходни групи у нас. Например, тези с над 1000 лв. доход на член на домакинството констатират замърсяване в 64% от случаите. Това стана ясно от ново социологическо проучване на агенция “Афис”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *