Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Баневи остават в ареста
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Клуб Z/ Веселин Боришев
Снимка: Клуб Z/ Веселин Боришев

Състав на Специализирания наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо Николай и Евгения Баневи. Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, неустановяване и плащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, пише news.bg.

Преди началото на днешното съдебно заседание стана ясно, че на Николай Банев са му повдигнати две нови обвинения – за закана за убийство и за упражняване на въздействие върху свидетел, който е бил принуждаван да дава лъжливи показания по друго досъдебно производство. Престъпленията, извършени от тях, предвиждат лишаване от свобода не по-малко от над 10 години.

Прокуратурата поиска от съда да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” на двамата обвиняеми, защото има реална опасност те да се укрият и/или да извършат друго престъпление. Адвокатите на Баневи не се съгласиха с мотивите на прокуратурата и поискаха по-леки мерки. Според защитата реалната опасност от укриване на двамата обвиняеми е умишлено създадена от специализираната прокуратура.

Припомняме, по-рано днес Евгения Банева заяви, че те не са се укривали нито за секунда. Те са задържани на летището в Ница, където били, за да се качат на полет, резервиран няколко седмици преди това. От държавното обвинение изразиха възражения срещу представените писмени доказателства от защитата, но съдът счете, че няма пречка така представените писмени доказателства да бъдат приложени в делото.

В своя защита Николай Банев заяви, че повдигнатите му фантастични обвинения от прокуратурата са жалки.  “С нито едно наше деяние не заслужаваме белезници и да стоим в следствения арест”, каза още той.

Съпругата му Евгения Банева обясни, че българският текст на обвинението дошъл няколко седмици, след като те са били задържани. Тя описа задържането си като един от “най-големите ужаси, кито е преживяла, защото само Господ ги спасил от случайността службите във Франция да не вземат децата им”.

Банева е убедена, че делото ще се развие и ще приключи в тяхна полза.  “Аз никога не съм била някоя и никога не съм била в офис с моя съпруг. Изпълнявала съм само дейността на изпълнителен директор в сферата на туризма”, категорична бе тя.

Банева заяви, че няма качество да нареди на някои директор да направи каквото и да било. По думите ѝ никъде няма да бъдат открити сметки и имоти в чужбина. Тя помоли съда да не бъде задържана под стража, за да може да се грижи за деца си.  Съдът обаче не уважи искането на защитата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *