Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Сондата Osiris-Rex откри вода на Бену – астероидът, който ще ни заличи?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

астероид, астероиди

Само преди няколко дни сондата Osiris-Rex достигна до своята крайна цел, астероидът Бену, за да отговори на въпросите  – дал ли е той животът на Земята и… ще го отнеме ли? За толкова кратко време, космическата сонда вече успя да прати първата информация към Земята и тя допринася изключително много в полза на първото твърдение, пише dnes.bg.

Osiris-Rex открива молекули водород и кислород по повърхността на Бену – основните съставки на водата. А както всички знаем, водата от своя страна е основната съставка за формирането на живот. За да се даде пълен отговор на въпроса, дошъл ли е животът на Земята след удар с астероид, са нужни още много изследвания, но това е огромна крачка за астрономите по пътя към истината.

Все още не отпада вариантът, в който палавника Бену заличава расата ни. Той лети 60 хил. километра в час и е по-голям дори от небостъргач. Споделя подобна орбита с тази на Земята и това го прави изключително опасен.

През 2135 г. той ще бъде по-близо до планетата ни отколкото Луната, а няколко десетилетия по-късно или след 160 години ако започнем да броим от днес, може да се превърне в последното нещо, което хората ще видят, преди да разбие Земята на пух и прах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *