Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Малките големи герои в новия календар на “Нашите недоносени деца”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

kalendar

Фондация “Нашите недоносени деца” издаде традиционния си благотворителен календар “Най-големите герои са най-малките”. Вдъхновяващото издание за 2019 г. пресъздава щастливите и вълнуващи истории на 15 бебета, родени твърде рано и твърде малки, които въпреки трудните си първи дни и месеци успяват да се преборят и днес са едни пораснали и усмихнати деца.

Малките модели в новия календар са истински пример за това, че чудеса се случват всеки ден и че преждевременно родените бебета са истински герои, които растат като големи, щастливи деца и носят безкрайна радост на родителите и близките си. Най-малкият герой, сниман в календара, е Адриан, роден с тегло едва 790 грама, който заедно с братчето му Стефан са родени в 27 седмица. Днес близнаците са вече на 3 години и усмивката не слиза от лицата им за голяма радост на родителите им.

Завладяващите визии в новия календар за 2019 г. са заснети благотворително за каузата от фотографката Ива Антонова, която от първо лице е запозната с всички изпитания, пред които са изправени семействата и родителите на недоносените деца, тъй като нейното момченце също е родено преждевременно.kalendar1

Набраните средства от календара ще бъдат използвани в подкрепа на общественополезната дейност на фондация “Нашите недоносени деца”, както и ще подпомогнат работата на Семеен център “Малки чудеса”.

Семейният център предоставя комплексна грижа за недоносени деца със затруднения в развитието, обучителни и емоционални проблеми, както и на техните родители, за да преодолеят последствията от преждевременното раждане и травматичните преживявания, свързани с него. В центъра работят специалисти с насоченост ранна диагностика, превенция и ранна интервенция: логопед, ерготерапевт, екип от психолози, музикотерапевт и консултанти по кърмене. До края на 2018 година предстои коледна акция с подаръци за най-малките бебенца, които ще прекарат първата си Коледа в болницата. От Фондацията се надяват тя да донесе надежда и положителна енергия на техните семейства.

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими.

Ключови факти за недоносените бебета:                                                       

– Всяка година в целия свят се раждат над 15 млн. недоносени бебета

–  Над 1 млн. бебета годишно умират вследствие на преждевременно раждане

– 1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено – в световен мащаб и в България

– Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година

– Най-малкото оцеляло бебе-българче е родено само 250 грама. Малката Мади е била спасена в Германия.

– 30% от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и др.

– Над 50% от децата, родени преждевременно получават различни по-леки дългосрочни проблеми като обучителни затруднения, проблеми с моториката, социалната адаптация, поведенчески особености и др.

– Голяма част от тези проблеми са преодолими с адекватна ранна интервенция

– Не съществува национална програма за проследяване и превенция на усложнения при недоносените деца

– 93% от недоносените деца в България не получават кенгуру-грижа или т.нар. метод кожа до кожа

– Научни изследвания доказват, че развитието на мозъка на децата, получили кенгуру-грижа е по-пълноценно в сравнение с тези, които не са имали достъп до такава грижа

– Над 50% от родителите на недоносени деца страдат от посттравматичен стрес

– Над 75% НЕ са получили никаква психологическа подкрепа

– 60% са получили съвсем оскъдна информация за проблема недоносеност

– Близо 40% са виждали детето си само веднъж седмично докато е в болница

Всеки, който желае, може да подкрепи каузата „Големи чудеса за малките герои“, като вземе календара у дома за повече усмивки и вдъхновение през цялата година. Той може да се закупи онлайн от сайта на фондацията, като се направи дарение от 10 лева (или при желание може и по-голяма сума) и ще получите благотворителното издание за 2019 г. с куриер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *