• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 61%
  Вятър: 7m/s SE
  Президентът иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Румен Радев

  Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза президентът Румен Радев по време на дискусия “Избори-прозрачност и доверие”. Той поиска да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в Секционните избирателни комисии (СИК). Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачността при броенето на бюлетини.

  “Да се пази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето – от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК”, предложи той, предаде dnes.bg.

  “Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК”, коментира държавният глава. Съветникът му Пламен Узунов даде пример с дискусията, която се предава онлайн само с помощта на една обикновена охранителна камера, която била сравнително евтина.

  „Може да бъде намерено техническо решение и за всяка секция, за да бъде прозрачен изборния процес”, обясни той. “Където няма прозрачност, може да има негативни процеси”, настоя президентът. Такива имало и по броенето на бюлетините и оформянето на протоколите в СИК, по предаването и отчитането им, както и при актуализацията на избирателните списъци.

  Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване. Той обори доводите, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като ги нарече “повърхностни”. Според него е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване.

  “Има сигнали как се въздейства от членове на ЦИК върху бюлетини и те стават недействителни, как се манипулират резултатите в протоколите на СИК, също и какво се прави с вторите формуляри от беловата на протокола от СИК и най-вече за пътя на предаването му”, обясни Радев и поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК.

  “Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации”, смята държавният глава. И допълни: “Има си чернови, но само една белова”.

  „БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол”, обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. По думите му вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек.

  1 коментар

  1. опетков

   Президентът нищо не може “да иска”. Той няма право и на законодателни промени. А това за камерите е смешно и наивно, още повече с една камера тип охранителна. Също така не дава обяснение по кой канал ще се излъчват тези 2500 камери. Или си мисли, че народът ще седне пред секцията и ще чака да му прожектират “филма” като на село. Който чак толкова го е еня за резултата, може да се запише наблюдател и да си ги гледа. Но от една тъ*па фуражка какво може да се очаква, освен тъпни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg