• Варна
  -0°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 1m/s W
  Земеделци подават декларации за продукция, за да получат финансиране
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  зеленчуци

  До 31 януари земеделските производители трябва да докажат реализацията на плодове и зеленчуци, за да получат финансово подпомагане, съобщиха от Областния информационен център-Варна. Приемът на декларации за доказване на минимални добиви и реализирана продукция започна на 2 януари тази година. Земеделските стопани, които са кандидатствали през 2018-та по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци – оранжерийно производство, трябва да подадат декларация по образец. Описът трябва да бъде входиран в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ на електронен и хартиен носител, заедно с копия на описаните документи. На кандидатите по схемите, които не представят документи, доказващи реализация на продукцията, няма да бъде осигурено подпомагане.

  Очаква се през новия програмен период 2021-2027 г. „Общият регламент“ да изключва регулации относно Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Избраният от Комисията подход е в разрез с усилията за задълбочаване на взаимодействието между тези фондове и хармонизиране на правилата за изпълнението им през настоящия програмен период. В допълнение програмната рамка за интегрираното териториално развитие отслабва с изключването на финансирането за селските райони. С това се създава риск от дублиране на финансиране и намаляване на синергията между фондовете, а от тук се поставя под въпрос и европейската им добавена стойност, добавиха от Областния информационен център-Варна. Предстои на 18 и 19 февруари тази година Комисията по земеделие в Европейския парламент да гласува докладите по законодателното предложение на Европейската комисия (ЕК) относно Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

  В началото на декември миналата година бяха одобрени и индикаторите за новата ОСП. Те ще се залагат като приоритети в стратегическите планове, които всяка държава членка ще изготви в зависимост от визията си за бъдещото развитие на селското стопанство. В основата на плана ще стои SWAT анализ, работата по който вече стартира. С него ще се изведат целите и приоритетите на стратегическия план.

  През юни ЕК предложи на държавите членки сами да определят тавана на директните плащания, като за минимум се приема праг от 60 000 евро. Предвидени бяха няколко степени на намаляване – директни плащания между 60 000 и 75 000 евро могат да бъдат съкратени с 25%. Между 75 000 и 90 000 евро ще се удържат 50 процента, а за суми между 90 000 и 100 000 евро удръжката, която се предвижда, е 75 на сто.

  От Брюксел ще обърнат особено внимание върху т. нар. зелени мерки и екологизирането на селското стопанство, допълват от ОИЦ-Варна. Изпълнението им ще бъде задължително, за да получат фермерите каквито и да е директни плащания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg