Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Мексикански археолози откриха храм на Одраното божество
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube

Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното божество, изобразявано като човешки труп без кожа, съобщи АП, цитирана от novini.bg. Храмът е открит на обекта Пополока в централния щат Пуебла. Археолозите са намерили две каменни изображения с форма на череп и каменен торс на бога Ксипе Тотек с висяща допълнителна ръка – вероятно от принесен в жертва човек.

В жертва на бога на плодородието Ксипе Тотек са принасяни хора, които са били одирани и жреците са обличали кожите им. Смятало се е, че зловещият ритуал осигурява плодовитост и прераждане.

Според древни описания на ритуала жертвите са се биели като гладиатори или са убивани със стрели на една платформа, а след това за одирани на друта. Схемата на храма в Теуакан съответства на тези описания.

Изображения на бога са намирани и в други култури, включително и на ацтеките, но не и цял храм, посветен на него. Храмът е построен в комплекса Ндачихан-Теуакан между 1000 г. и 1260 г. По-късно индианците пополоки са покорени от ацтеките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *