• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s ESE
  Мексикански археолози откриха храм на Одраното божество
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: YouTube
  Снимка: YouTube

  Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното божество, изобразявано като човешки труп без кожа, съобщи АП, цитирана от novini.bg. Храмът е открит на обекта Пополока в централния щат Пуебла. Археолозите са намерили две каменни изображения с форма на череп и каменен торс на бога Ксипе Тотек с висяща допълнителна ръка – вероятно от принесен в жертва човек.

  В жертва на бога на плодородието Ксипе Тотек са принасяни хора, които са били одирани и жреците са обличали кожите им. Смятало се е, че зловещият ритуал осигурява плодовитост и прераждане.

  Според древни описания на ритуала жертвите са се биели като гладиатори или са убивани със стрели на една платформа, а след това за одирани на друта. Схемата на храма в Теуакан съответства на тези описания.

  Изображения на бога са намирани и в други култури, включително и на ацтеките, но не и цял храм, посветен на него. Храмът е построен в комплекса Ндачихан-Теуакан между 1000 г. и 1260 г. По-късно индианците пополоки са покорени от ацтеките.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg