Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Тежката зима в Австрия отне живота на петима туристи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

101DE359-87E3-4525-983E-512915F6ABF3

Значителните снеговалежи и рискът от лавини затрудняват движението в няколко провинции в Австрия, някои местности са откъснати от света, петима туристи намериха смъртта си, а двама са в неизвестност, съобщи Франс прес.

От средата на миналата седмица паднаха до 150 см сняг в планинската централна и северна част на страната, включително в райони с ниска надморска височина, съобщиха австрийските метеорологични служби.

Натрупването на сняг и опасността от лавини направиха непроходими някои пътища, а планините станаха опасни за туристи. Трима скиори, двама германци и словенец, загинаха през уикенда при каране на ски извън регламентираните писти. Вчера бяха намерени телата на двама туристи, затрупани под снега, а още двама са в неизвестност.

В провинция Залцбург бе измерена снежна покривка от близо три метра на 2317 метра надморска височина. Заради метеорологичните условия е обявена дървена ваканция днес и утре в няколко училища в провинцията.
В провинция Щирия около 2000 души бяха блокирани в няколко местности заради непроходими пътища.

Германските власти обявиха извънредно положение за южните части на страната, съобщава Bulgaria ON AIR. В Бавария обилният снеговалеж доведе до катастрофи и транспортен хаос през уикенда. А днес множество училища останаха затворени.

Лошото време в провинцията взе и жертва. 44-годишен мъж е загинал, след като е бил ударен от клони на дървета, паднали заради тежък сняг.

Властите предупреждават, че рискът от лавина в районите на Южна Германия, Австрия и Швейцария е опасно висок. А скиорите и туристите са посъветвани да не се качват в планината.

Днес се очакват нови снеговалежи в Австрия и Южна Германия, които могат да донесат още от 25 до 80 см сняг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *