Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Искри между България и Либия: Защо бе конфискуван кораб?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

танкер

Либия ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. Това става ясно от заповед на либийската морска администрация, разпратена до всички търговски и нефтени пристанища в страната. Триполи предприема мерките в отговор на действия на българските власти. Причината – задържан в Бургас либийски танкер, около който вече повече от година се водят съдебни битки, пише dnes.bg.

В края на миналия месец частен съдебен изпълнител, придружен от гранична полиция и морска администрация-Бургас, се качва на борда, извежда либийския екипаж и сменя флага на кораба. Според арабиста проф. Владимир Чуков казусът трябва да бъде разгледан много внимателно от българските власти и администрация и да се проведе една прозрачна процедура.

“Имам чувството, че на повърхността избиват емоциите от годините 1999-2008 година, когато беше кризата с медицинските сестри. Отново имаме обвинения, позиции, остри реакции. Мисля си, че да се използва думата “пиратство” е силно преувеличено. Случаят е много заплетен. Българските институции е трябвало да реагират преди да се стигне до ескалация на напрежението”, обясни експертът.

По думите му Либия е изтълкувала сменянето на флага на кораба като удар по своя суверенитет. “Не очаквам буквално арестувани моряци на български кораби. Мисля си обаче, че всички кораби под български флаг трябва да бъдат ясно информирани, че ако отидат на територията на Либия, може нещо да им се случи. В момента нямаме дипломатическо представителство в Либия и това може да се окаже проблем”, допълни проф. Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *