• Varna
  -1°
  разсеяна облачност
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s WNW
  Кметът кани архитекти от цял свят да решат бъдещето на Дупката
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  dupkata

  Международен архитектурен конкурс ще обяви общината във Варна за изработване на проект за пространството в центъра на града, известно като “Дупката”, обяви кметът Иван Портних, цитиран от Радио Варна. Конкурсът – по примера на този, с който беше избран проект за бъдещата сграда на библиотеката, ще бъде обявен след като приключат правните аспекти на казуса с “Дупката” и Общинският съвет ликвидира дружеството “Централен универсален магазин-Варна”, създадено с цел строителство на търговски център в пешеходната зона на Варна.

  “Нека специалистите по градоустройство и архитектите да кажат какво да има на мястото на Дупката. Чакаме техните предложения. И ще изберем най-доброто решение. Аз лично съм против там да се строят сгради. Това трябва да е част от общественото пространство, една естествена връзка между пешеходния ринг, разширение на пешеходната зона към Епископската базилика, Термите, пристанището по-нататък. Надявам се, че ще има добри предложения в рамките на конкурса, които сме готови да реализираме и да затворим тази над 30-годишна тема”, каза Портних.

  Припомняме, че правителството отпусна 43,2 милиона лева, за да бъде купен от бизнесмена Георги Гергов теренът с площ близо три декара. Дупката е на това място от 1986-а година.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *