• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  КНСБ с проект “Възраждане”, връща от чужбина 100 000 българи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Самолет

  КНСБ излезе с идея да върне българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини като иска държавата да се погрижи за тях. Според президента на синдиката Пламен Димитров с проект “Възраждане” 100 хил. българи ще се преместят от чужбина у нас.

  “Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация. По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хил. Всъщност реалните числа никой не знае колко са точно. Нашите допускания са, че наистина говорейки за 600-700 хил. души за хора с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие”, коментира Димитров пред БНР.

  За да се случи това той предлага бизнесът да картографира подробно свободните работни места в цялата страна и условията, при които се предлагат.

  Местната власт трябвало да каже какви са възможностите да предостави определени условия за живот като най-често става дума за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места, и при какви условия могат да бъдат придобити. Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи.

  1 коментар

  1. 2222333

   Пак търсят роби да работят без пари, а те да карат бентлита и майбаси и да почиват по островите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg