Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

линейка

Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние, съобщава БНТ. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се отзовават на стотици повиквания. Всеки ден в автосервиза за ремонт влизат най-малко две от линейките. Не са редки случаите, в които колите не са в движение са много повече.

Дългоочакваното подновяване на автопарка в Спешната помощ все още се бави и шофьорите на линейки във Варна всеки ден минават стотици километри със стари коли.

Автомобилите са с много голям пробег вече и аварират много често и по време на изпълнение на адреси, и с пациенти, отбеляза Милко Лефтеров – ръководител на група “Транспорт” към Центъра за спешна медицинска помощ – Варна.

Според техническия стандарт за спешна помощ, в добро състояние са линейките с пробег до 300 хиляди км и са в експлоатация не повече от 7 години.

Към настоящия момент на тези препоръчителни критерии отговарят едва 2 автомобила. Годишно изминаваме над милион километри и пропътуваните километри в течение на годините се увеличават заради повикванията, по-дълги дестинации, увеличени хоспитализации, каза д-р Мая Рашева – директор на Центъра за спешна медицинска помощ-Варна.

Когато една линейка се развали, лекарският екип не може да стигне навреме до човека, който чака помощ.

Оня ден имахме адрес в село Цонево, там закъса автомобилът. Екипът от филиал Провадия се отзова, поеха пациента, докараха го до Варна. Очаква се от март да започне поетапното подновяване на линейки в центровете за спешна помощ в цялата страна, допълни Милко Лефтеров.

Министерството на здравеопазването наистина трябва да подходи приоритетно към раздаване на санитарните автомобили и ние настояваме, а и такива са обещанията, че във Варна ще бъдат подменени 100 процента, каза още д-р Мая Рашева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *