• Варна
  4°
  ниска облачност
  Влажност: 44%
  Вятър: 8m/s N
  Близо 20 години затвор общо за двама, изнасилили и убили жена
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  затвор

  Двама младежи – Станислав М. и Осман Ю. получиха максимални присъди за грабеж, придружен с изнасилване и убийство на 77-годишна жена от Провадия. Досъдебното производство продължи малко над една година, като обвинителният акт беше внесен за разглеждане през декември 2018 г. Делото беше решено в едно заседание, което се проведе при закрити врати предвид обстоятелството, че подсъдимите са непълнолетни лица.

  Двете момчета признаха изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за съкратено съдебно следствие и намали наложените наказания с 1/3.

  За грабежа, придружен с убийство, подсъдимият Станислав М. бе осъден на 12 г. „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до размер 8 години. Заради извършеното друго престъпление, изнасилване, наказанието на същия е увеличено с 2 години и така той ще търпи общо 10 години лишаване от свобода.

  Подсъдимият Осман Ю. получи 10 години затвор за извършения грабеж, придружен с убийството.

  След намаляване с една трета, предвидено в закона, е определено да търпи 6 години и 8 месеца. Заради извършеното друго престъпление, изнасилване, наказанието е увеличено с 2 години и така той ще търпи общо 8 години и 8 месеца лишаване от свобода.

  Непълнолетните подсъдими ще търпят най-тежките от така определените наказания в поправителния дом за непълнолетни към затвора във Враца. Предвид факта, че с едно деяние двете лица са извършили няколко престъпления, съдът увеличи най-тежките им наложени наказания с по 2 години „лишаване от свобода“. Времето, през което подсъдимите Осман Ю. и Станислав М. са били задържани под стража ще бъде приспаднато.

  Варненският окръжен съд осъди двамата непълнолетни, чрез своите законни представители солидарно да изпратят на четиримата ищци – децата и внуците на жертвата – обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени вреди в размер на общо 575 069 лв.

  Престъпленията са извършени на 22 ноември 2017 г. 16-годишният Станислав М. и 14-годишният Осман Ю. извършват грабеж в дома на 77-годишна жена, който бил придружен с изнасилване и завършил с убийство. Според обвинението деянията са извършени с изключителна агресия, бруталност и жестокост. Жертвата е открита мъртва няколко дни по-късно на 25-и ноември 2017 г., а открадната сума при грабежа е 69 лв.

  От събраните материали по делото е видно, че двамата извършители имат множество криминални и противообществени прояви. От години за тях липсват семейни грижи, като двамата са били отглеждани от баба си и дядо си. Присъдите могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *