Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
2019-а: Къде сме ние?
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Флаг

По традиция на границата на две години се правят анализи и класации по различни показатели, които засягат обществения живот на държавите. Къде сме ние? България запазва позициите си в „Индекса на икономическата свобода“ на Фондация „Херитидж“ и списание „Уолстрийт джърнъл“ и повишава мястото си с две позиции до 46-то в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”.

Положителни са тенденциите в „Индекса за готовност за е-правителство“ и  в „Индекса на човешко развитие“ на ООН, при които имаме ръст с пет позиции, съответно от 52-ро място до 47-мо и от 56-то място до 51-во.

С 22 места се изкачва България по отношение на „Индекса на право на собственост“ – до 63-то място при 85-то през 2017 г. В „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, а Центърът за екологично право и политика на Йейл ни „повдигна“ с 3 позиции. България е на 19-о място в глобалния паспортен индекс, т. е. можем да пътуваме в 169 държави по света без визи.

Не по всички показатели страната ни се развива възходящо, отчитат от Асоциация „Активни потребители“.. В анализа на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, докато в същото време Китай, която в класацията през 2018 г. е с 28 позиции зад нас, се издига с 32 позиции до 46-то място. Имаме слаб напредък с 2 места нагоре в „Индекса на световна цифрова конкурентоспособност“, достигайки 43-та позиция. В него основните индикатори са знания, технологии и бъдеща готовност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *