Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Иван Портних: Не е важен размерът на дълга, а как той е управляван
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Община Варна

„Радвам се да коментирам въпросът с вземането на заем от общината по повод реализацията на инфраструктурните проекти на града, тъй като чувам доста спекулации по тази тема„ каза в предаването „Позиция” на Радио Варна кметът на морската столица Иван Портних.

Той обясни, че общината е в изключително добро и стабилно финансово състояние и допълни:

“Дълговите иннструменти са средство за развитие. Това е привличане на един ресурс с който градът да се развива и ще донесе ползи както на варненци с подобрение на градската среда, така и на малкия и среден бизнес”. Според Портних не е толкова важен размера на заема, а как той е разчетен и бюджетиран като обслужване през годините. Кметът на Варна допълни, че заемите които тегли общината отговарят на всички изисквания на закона за публичните финанси.

По повод изграждането на стадион “Варна” и включването му като част от кандидатурата на България за Световното първенство по футбол 2030, Портних заяви: „Това е дългогодишна сага, един от проблемите, трупани с десетилетия. Принципал на дружеството се явява Общинският съвет, а представител там е г-н Димитър Карбов. Това, което виждаме като отчети е, че вече са изградени подземните паркинги, едната трибуна, работи се по втората. Радвам се на перспективата и амбицията на правителството за кандидатстване за домакинство на Мондиала през 2030 г., надявам се това да доведе и до по-бързото изграждане и на стадиона“.

Припомняме, че в предаването “Постфактум” Димитър Карбов, представител на общинския съвет в дружеството “Спортен комплекс“ Варна, приветства изказването на спортния министър Красен Кралев, че “стадион Варна може да се разшири от 20 000 на 40 хиляди места”.

4 коментара

 1. опетков

  Голяма глупост е да се разширява стадиона. Той поначало уж имаше проект за 35 000. Сега Тимаджиите ще искат още и още пари, ще разпродават имоти на общината, респ. на всички нас, ще удължат срока за строеж до безкрайност, защото и без това този стадион е излишен за града. По начало той бе замислен като схема за източване парите и имуществото на града. Какво спечелихме от общото дружество? Както винаги загубите са за народа, а печалбите за определена част от него.

  • Варненски

   Нищо не си разбрал, а се изпизаха тонове информация по темата. Стадионът се строи със средства на дружеството, а в това число са и имотите на компелкса. Вече е изграден 75% от грубия строеж. Остава още 1 трибуна (която е започната), довършителни работи и засяване на терена с трева. И с това приключва сагата. А че Кралев решил да ходи на световно и иска държавата да инвестира в още стадиони и в допълнителни седалки към новостроящия се варненски стадион, е друг въпрос и няма нищо общо на местно ниво.

 2. Илиян

  Никой не го взима на сериозно тоя.Видяхме колко може и знае.Видими резултати…..Нямам търпение да се махне от кметство Варна!

 3. Мария

  Ако сме сигурни, че парите се използват само за града никой нямаше да се оплаква. Колкото до стадиона, изобщо няма да ни изберат за световно, защо са толкова много места? Със сегашната бройка ще е напълно достатъчен за нашия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *