Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Роми излизат на протест
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
romi
Снимката е илюстративна

Недоволството им е заради изказването на Каракачанов във Войводиново

Tърпението ни се изчерпва, каза пред БНР Лиляна Ковачева, един от организаторите на днешния протест, провокиран от думите на Красимир Каракачанов във Войводиново. Тя е и сред хората, подали жалба срещу вицепремиера заради изказването му.

“За мен не е толкова важна бройката на протеста, важна е подкрепата. Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор. Много роми извън страната застават зад нас и ни подкрепят. Разбрах от социалните мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора срещу този акт на вицепремиера”, коментира тя пред БНР.

Ковачева бе категорична, че протестът им не е организиран от фондации или партии, не се раздават пари и няма организиран транспорт. Протестът е заради недоволството на гражданите, подчерта тя и добави: “Това показва едно зряло гражданско общество сред ромската общност”.

Протестиращите ще потърсят отговорност от Каракачанов и заради “незаконното бутане на незаконни къщи посред зима”.

“На въпрос: Къде ще отидат тези хора, той отговаря: “Вземете си ги вкъщи”. Смятате ли, че това е достоен отговор на един вицепремиер, който е държавник на всички граждани, а не на определени групи. Това негово поведение доведе до подклаждане на етническо напрежение”.

Ковачева призова хората да не се поддават на такива провокации и да се изправят едни срещу други. Според нея така се измества вниманието от важни въпроси от дневния ред на страната.

“Искаме нашите политици да ни приемат като граждани и да имат сериозно отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта винаги преди избори. Хората вече не са толкова наивни, за да се хващат за всяка дума”, отбеляза още Лиляна Ковачева. Според нея проблемите трябва да се решават от ромите и институциите заедно.

1 коментар

  1. Георги

    Явно на Лилянчето и плащат много добре да говори небивалици … ако аз почна да строя къща, ще ме проверят преди да съм си доставил материалите още. Всички незакони постройки трябва да се сринат до основи. ЗАЩО тази Лиляна не построи подслон за клошарите и бездомните българи, макар и като незаконен и после да му отстоява правото да не го събарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *