Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Галерия 8 открива сезона с изложба на плевенски творец
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: infopleven.com
Снимка: infopleven.com

Галерия 8 открива арт сезона за 2019-а с изложба живопис от Стилиан Атанасов – един малко познат автор на варненските почитатели на кавалетната живопис. Петнадесетте живописни творби от последните няколко години могат да бъдат видени от 18 часа на 18 януари  до 20 февруари 2019.

Стилиан Атанасов е художник с широки пластични интереси. Той пресъздава на платната си любими места, които обаче не са точни, архитектурна или каквито и да е друга тяхна визуализация. Те по-скоро са пейзажи на душата – благородно овладени със свой пластичен синтаксис, своя образност, носещи определена пластичност, която присъства в неговите творби. Родени е в малките часове, взели сили от нощта и очакващи с упование утрото, те покоряват с духовната реалност на едно страстно дирене на неназовани пространства, подплатени с дълбочината и силата на емоционалната природа на автора.

„Всяка от Стилияновите творби е една вселенска бездна, където началото се слива с края, а емоциите и чувствата, преливат от единия до другия градус. Творбите му са нарисувани преди всичко с лекота, доброта, в съзвучие с вселенската хармония, над която се спуска воала на самотната душа.

Стилиян Атанасов e роден на 12 март 1959 г. в Плевен, където и продължава да живее. През 1986 година завършва НХА “Николай Павлович” – София, специалност живопис. От 1986 участва във всички регионални и национални изложби. Над 50 самостоятелни изложби в Плевен, Левски, Свищов, София. Член на СБХ от 1988 г. Негови творби са притежание на НХГ София, художествени галерии в Плевен, Свищов, Пазарджик, Търговище, Левски и др. Негови картини са притежание на колекционери от Австрия, Франция, Гърция, Сърбия и др. Два пъти носител на наградата „Св. Пимен Зограф” през 2012 и 2015 г. Природолюбител и любител кинолог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *