Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Грипна епидемия в няколко области
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

грипна епидемия

Няколко области в страната обявиха грипна епидемия.  Здравните власти в Стара Загора и Шумен са дали препоръка за преустановяване на учебните занятия за периода 16 – 18 януари 2019 г. включително. От утре е обявена грипна епидемия и на територията на област Бургас. Учебните занятия в областта се преустановяват от 15 до 19 януари 2019 г. включително, съобщават от здравното министерство.

Във връзка с динамичната епидемична обстановка в област Силистра и предвид трайния ръст в заболеваемостта от ОРЗ (остри респираторни заболявания) и грип, РЗИ – Силистра въвежда предепидемични мерки за овладяване на заболяемостта на територията на областта.

До второ нареждане в област Стара Загора, област Силистра и област Бургас се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Засега броят на заболелите във Варна не дава основания за обявяване на грипна епидемия. Болните са 129 на 10 000 души, а следва да бъдат 250 на 10 000 души. Под средното за страната е и нивото на разпространение на вирусите, причиняващи грип или остри респираторни заболявания. Най-много са заболелите възрастни хора над 65 години, а най-малко – деца и ученици. При все това, в случай че в дадено училище боледуващите деца са над 30%, директорът може да поиска обвяване на грипна ваканция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *