Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пращаме в Унгария български пастор, уличен в даване на подкуп
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

съд

Варненският Апелативен съд потвърди задържането под стража на Христо Х., определено на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от властите в Унгария. Заповедта е издадена в края на септември миналата година от съдия-следоветел към  Околийски съд в Сегед, Унгария. Компетентните унгарски власти настояват за ареста и предаването на българския гражданин, за да го разследват за това, че на 14 януари 2018 г. дал подкуп на длъжностно лице. За това деяние наказанието в Унгария е лишаване от свобода от 1 до 2 години.

Както пред първата, така и пред втората съдебна инстанция пасторът, който работи и живее със семейството си в Холандия заяви, че не е бил издирван до настоящия момент от унгарските власти. Станалото пред граничните власти в Унгария той определи като недоразумение, което е плод на липсата на превод при комуникацията му с граничарите.

Варненският апелативен съд днес се солидаризира с аргументите на първата съдебна инстанция, които посочват, че в конкретния случай, първоначалното задържане на българския гражданин е съобразено с изискванията на ЗЕЕЗА. ЕЗА съдържа всички атрибути, посочени от закона, а целта на задържането под стража е да бъде осигурено присъствието на лицето при разглеждане на делото по същество. Още тази седмица ОС – Варна ще насрочи и ще разгледа в съдебно заседание искането на Унгария за предаване на Христо Х., за да бъде  разследван затова, че дал подкуп на длъжностно лице.

С оглед на това, че мъжът има адресна регистрация в Шумен и този съд намира, че за да се гарантира присъствието му на делото по същество – той трябва да остане в ареста. Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Христо Х., задържан на основание ЕЗА, издадена от компетентните власти в Унгария, не подлежи на обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *