Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Правната комисия отхвърли президентското вето върху Наказателния кодекс
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

535B5786-21C6-4114-B199-DD819D14EB3D

Отхвърлиха поредното президентско вето. Правната комисия в парламента отказа да премахне текстовете, даващи възможност 48 часа да не се уведомява никой при арест на заподозрян. С промените в Наказателния кодекс се отлага уведомяването при арест на възрастен с 48 часа, а на дете – с 24 часа.

От „Дондуков” 2 бяха категорично против. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси в администрацията на президента, заяви, че той приветства усилията на законодателя в борбата срещу тероризма и усложнената престъпна дейност, но не възприема подхода му.

От Министерство на правосъдието защитиха промените. Зам.-министър Евгени Стоянов подчерта, че те са вследствие на транспонирането на една от европейските директиви в областта на наказателното право, а предвидената временна дерогация ще се използва само при изключителни обстоятелства.

От БСП подкрепиха президентското вето. От опозицията припомниха, че според Конституцията всеки има право на адвокат от момента на задържането му. На финала ветото беше отхвърлено. Предстои гледането му и в пленарната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *