Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варненската пожарна със съвети към живущите във високи сгради
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Варна отправя съвети към живущите във високи сгради за адекватни действия при пожари. Характерно за високите сгради е бързото развитие на пожара вертикално и голямо задимяване. Отделящите се димни газове запълват евакуационните изходи, асансьорните шахти, стълбищните клетки и др. Опасността от пожара за хората, намиращи се във високи сгради е увеличена, защото за разлика от сградите с нормална височина, евакуацията е затруднена, а също така е усложнена борбата с пламъците.

Сградите  в зависимост от годината на построяване са оборудвани с незадимяеми стълбищни клетки със самозатварящи се врати, повишено налягане в тях, противопожарен водопровод с пожарни кранове и др. Нерядко се нарушават правилата за пожарна безопасност във високите сгради от самите живущи. Самоволно се блокират съществуващите пътища за евакуация, като стълбищните клетки и коридори често са затрупани с излишни неща. Други  нарушения, които се срещат, са необорудвани пожарни кранове и със спряно водоподаване до тях, нарушаване изправността/премахване/ на вратите отделящи стълбищната и др.

Съгласно изискванията на наредбата  за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите е необходимо всички мерки за защита да се подържат в изправно състояние, както и да спазват определени правила, а ето и някои от тях:

– Вътрешните пожарни кранове трябва да са оборудвани с шлангове и струйници, като им е осигурено необходимото налягане и дебит.

– Вратите отделящи стълбищната клетка и системите за повишено налягане в тях/вентилационни инсталации/ е необходимо да се подържат и проверяват за тяхната изправност.

–  Не се разрешава заключване ( блокиране в затворено положение) на вратите по пътя за евакуация.

– Не се допуска поставянето на материали и оборудване или изграждане на други препятствия в коридорите и стълбищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *