Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Съдът отказа да пусне предсрочно мъж с 20-годишна присъда
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

затвор

Варненският окръжен съд не уважи искането за условно предсрочно освобождаване на Марин Иванов, който изтърпява присъда от 20 години затвор за грабеж, придружен с убийство. На 14 март 2004 г. тогава 20-годишният Марин Иванов, живеещ в Каменар, решава да ограби някои от вилите в близката местност Пчелина. Първоначално прониква в къща, от която присвоява вещи и техника на стойност 189 лв. След това решава да се отправи и към съседната къща. Междувременно, обаче собственичката на ограбената вила се събужда от шума.

Вижда, че извършителят се опитва да проникне и в съседната къщата и телефонира на съседа си, за да го предупреди. През това време Марин Иванов успял да влезе във втория имот. При опит да провери какво се случва в къщата му, собственикът бил нападнат с метален прът. В следствие на нанесените му над 20 удара, предимно по главата, мъжът починал. Притеклите се на помощ съседи успели да задържат извършителя.

Присъдата по делото е произнесена от ВОС през декември 2004г. и е потвърдена от по-горната инстанция. Преди убийството, като непълнолетен Марин Иванов е имал присъда за извършени грабежи. Към момента 36-годишният Марин Иванов е излежал в затвора 16 г. и 5 месеца. Според становището на варненския затвор, той не е дал доказателства за своето поправяне.

От прокуратурата посочиха, че е изпълнена само една от необходимите предпоставка за условно предсрочно освобождаване – осъденият да е изтърпял половината от наложеното наказание.  Пред съда в своя защита Марин Иванов посочи, че съжалява за извършеното престъпление.

Съдът прецени, че не са налице категорични доказателства за втората изискуема предпоставка за условното предсрочно освобождаване – положителна промяна в осъдения по време на изтърпяване на наказанието.  В този случай, Марин Иванов може да подаде нова молба не по-рано от шест месеца от деня на влизането в сила на определението, което може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *