Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Да превърнем раждането в позитивно преживяване, апелира кампания
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

бременни

Да превърнем раждането в позитивно преживяване – това цели кампания на Мрежа за съвременна родилна грижа, която ще бъде представена в навечерието на Бабинден. На 20 януари членове на мрежата, медицински специалисти, психолози, активни граждани и родители ще насочат вниманието към актуалните препоръки на Световната здравна организация за водене на неусложнено раждане.

Защо „позитивно преживяване“?

На 15 февруари 2018 г. Световната здравна организация актуализира своите препоръки за поведение при неусложнено раждане. Тогава учените, ангажирани в изготвянето на документа, обобщиха общо 56 препоръки, които анонсираха под надслова „Да превърнем раждането в позитивно преживяване“. Основният акцент падна върху 9 от мерките, които визират не толкова медицинското поведение на асистиращите екипи, а тези техни действия, осигуряващи на раждащата жена спокойствие, сигурност и подкрепа. Достъпът до повечето от тези 9 препоръчани дейности към днешната дата не е гарантиран на раждащите жени в България.

Защо сега?

През изминалата година поредица от трагични случаи, довели до смъртта на здрави раждащи жени, предизвика бурен обществен дебат за качеството на родилните грижи. Поради липса на ясна държавна политика,  утвърждаваща майчиното здраве като приоритет не само на хартия, този дебат не постигна реален резултат, но доведе до изостряне на тона между представителите на жените и медицинските специалисти.

Ние вярваме, че качествена промяна в системата за родилни грижи може да бъде постигната само със съвместните усилия и взаимно разбиране на ангажираните специалисти и жените. Целта на кампанията „Да превърнем раждането в позитивно преживяване“ е да популяризира научнодоказаните, утвърдени практики, които подобряват както клиничния, така и емоционалния резултат от раждането. Кампанията е първа стъпка от поредица от дейности, с които се цели подобряване средата за диалог и въвеждане на съвременен стандарт за родилна грижа, основан на научни доказателства и съответстващ на препоръките на международните професионални организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *