Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Японци изстреляха сателит за изкуствен метеоритен дъжд
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

метеорит

Ракета изведе в орбита сателит с първия в света изкуствен метеоритен дъжд. Японска компания базирана в Токио е разработила микро-сателит, който ще създаде истинско небесно шоу над Хирошима като първи етап на услугата „звезди при поискване“, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Сателитът трябва да пусне малки топки, които светят ярко при навлизането си в атмосферата, като така симулират метеоритен дъжд.

Ракетата беше изстреляна от космическия център край Учиноура от Японската агенция за космически проучвания. Тя носи седем свръхмалки сателита, които ще демонстрират различни „иновативни“ технологии, заяви говорителят на агенцията Нобуоши Фуджимото. Компанията, която стои зад изкуствения метеорен поток, ALE Co. Ltd, планира първото си метеоритно представление над Хирошима през пролетта на 2020 година.

Сателитът носи 400 малки топки, чиято химична формула е строго пазена тайна. Те са достатъчни за 20-30 метеоритни дъждове, тъй като един звездопад ще включва до 20 метеорита, съобщи компанията. Тя планира да изстреля втори сателит с частна ракета-носител в средата на 2019 г. Фирмата казва, че услугата ѝ е насочена към „целия свят“ и планира цяла флотилия от звезди, които могат да бъдат видими от всяка точка на планетата.

Когато и двата сателита бъдат изведени в орбита, те могат да се използват поотделно или в тандем, и ще бъдат програмирани да изхвърлят топките със скорост и посока, така че да се виждат от точно определено място на Земята.

Всяка звезда се очаква да свети няколко секунди, преди да изгори напълно. Това ще се случва доста преди да падне достатъчно ниско, за да създаде опасност за хората. Изкуствените звезди ще светят достатъчно ярко, за да бъдат забелязани дори в силно замърсени райони, обясняват от компанията. До момента фирмата не разкрива каква ще бъде цената за изкуствен метеоритен дъжд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *