Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Във Варна изграждат два центъра за хора с деменция
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Договор за изграждане на два нови центъра за грижа за лица с различни форми на деменция бе подписан вчера между Община Варна и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът ще бъде реализиран по Оперативна програма „Региони в растеж” и е на стойност 1,3 млн. лв. От тях 941 303 лв. са от ЕС – чрез Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране и собствен принос на Община Варна.

Проектът предвижда да бъде изграден Център за грижа за лица с различни форми на деменция, с капацитет 15 места, в ж. к. “Владислав Варненчик”. След основен ремонт на сградата на Социално учебния професионален център (СУПЦ) “Анастасия Железкова” (на ул. “Петко Стайнов” № 7) там ще бъде обособен и Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства, с капацитет 40 места. Целта на проекта е създаване на необходимата архитектурна и социална среда за хората в неравностойно положение.

Срокът за изпълнение на планираните дейности е 24 месеца. След реализирането на проекта и чрез използване на възможностите, които предлага Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Община Варна ще пристъпи към оборудване и обзавеждане на центровете и създаване на кадрови капацитет за новите услуги, посочват от дирекция „Социални дейности”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *