Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Разбиха престъпна група за финансиране на тероризъм
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

Организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегални преводи на пари, е разбита при мащабна спецоперация в седем града на страната. По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

Арестувани са 43-ма души, сред които и организаторът на схемата за България. Той е сирийски гражданин. Сумите са били разпространявани по арабския метод “хавала” и са били насочвани за различни престъпни дейности, включително и за тероризъм. В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.

“При едно лице, да го наречем хавалдар, така се нарича, това е с арабския термин, идват определени хора, които носят определени суми. Дават ги на това лице и искат тези суми примерно да отидат на другия край на света. Няма физическо преместване на парите. Те ги оставят на това лице хавалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава или континент, се легитимира пред друго такова лице хавалдар, което се занимава с тази ситуация. То се легитимира като човека, който трябва да получи тази сума. Другото лице изплаща тази сума, като за услугата и двата хавалдара си удържат определени комисионни. В конкретния случай, освен за всякаква друга дейност, така нареченото финансиране е било с цел определени криминални дейности, включително финансиране и логистика на лица и организации извън територията на България с профил тероризъм”, обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *