Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Въвеждат система за разпознаване на фалшиви лекарства
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

лекарства

Европейският съюз въвежда система за разпознаване на фалшиви лекарства. Тя ще заработи от 9 февруари и за момента през нея ще се проверяват само медикаментите, които се изписват с рецепта. За целта върху опаковките ще има специални кодове. Чрез тях аптеките ще проверяват дали лекарството е истинско.

Производителите са длъжни да въвеждат кодовете и в система, с която са свързани търговците на едро и аптеките. Така след сканиране на кода от опаковката фармацевтите ще проверят дали ни продават истинско лекарство, съобщи БНТ.

Целта е да се предпази пациентът да няма фалшиво лекарство в неговата опаковка. Тоест той да е сигурен, че това лекарство е оригинално произведено от производителя, който е записан на опаковката, заяви Илияна Паунова – директор на Българската организация за верификация на лекарствата.

Аптеките трябва да имат специален софтуер, за да се свържат със системата и четец, с който да сканират кодовете. В софтуер не се наложи да инвестирам допълнително, тъй като аз и до момента използвах компютър и аптечен софтуер. Това, което се наложи да направя като разход, е закупуването на четец. Един четец започва от 200-250 лева, коментира Саад Алуани, в чиято аптека в София вече могат да проверяват дали лекарствата са фалшиви.

Това е европейска регулация, която е ясно, че ще се случи още от 2011 г. Аз разбирам притесненията на колегите. Ние като съсловна организация сме направили всичко възможно преходът или въвеждането на системата да бъде максимално плавен, каза проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

У нас аптеките са малко над 4000. Около 1000 вече са свързани със системата. За момента санкции за аптеки, които не са свързани със системата, няма. Но се готвят законодателни промени, с които ще бъдат въведени глоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *