Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Графики и екслибрис в продължение на месец в галерия Le Papillon
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Йохан Кублик
Творба на Йохан Кублик

Дванадесето издание „Из колекциите”- изложба графика малък формат и екслибрис ще се проведе от 24-ти януари до 20-ти февруари 2019 г. в пространството на варненската галерия Le Papillon. По традиция, вече 12 поредни години, на вниманието на почитателите се представя това изкуство със специална селекция творби на утвърдени автори.

Милко Божков
Творба на Милко Божков

И тъй като традициите трябва не само да се съхраняват, но и да се доразвиват, в предходните ни издания допълвахме графичния израз с рисунки с туш, молив, сангин, отдадохме внимание и на електронните технологии, навлизащи в изкуството с представянето на анимирани интерпретации по графики. В това 12-то издание ще разнообразим колекцията с акварелни попълнения на добре познати автори, утвърдени в графичната област, ще представим непубликувани графики, изпълнени в традиционните графични техники и специално за експозицията създадени графични цветни и монохромни рисунки в сух, маслен пастел и молив, разкриват от галерията.

Евгения Тимошенко
Творба на Евгения Тимошенко

Графичното изкуство е едно от най-необятното богатство от разнообразие, което чрез своята наситеност на информация, малки детайли, наслагване на образите и многообразие може да изпълни сетивата и да провокира нови асоциативни представи. За да е наистина пълноценно преживяването от съприкосновението с този тип изкуство е много важно не просто да се представят определен брой творби в изложба, а предварителната селекция на участващите графики да е обмислена и прецизна.

Посетителите ще видят професионално изпълнени графики и произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките: офорт, литография, суха игла, алграфия, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво и метал, зийбдруг, а също и рисунка със сух и маслен пастел и акварел.

Участниците от България са Велико Маринчевски, Веселин Василев, Дарина Пеева, Десислав Гечев, Десислава Христова, Еди Баръмов, Иван Стратиев, Живко Мутафчиев, Марин Груев, Милко Божков, Онник Каранфилян, Петър Великов, Роберт Баръмов, проф. Стоимен Стоилов, Цанко Цанков, Христо Керин, Христо Найденов, Цветан Казанджиев, Юлиян Йорданов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Творба на Иван Стратиев

От Беларус, Германия, Италия, Полша, Русия, Словения, Турция, Латвия, Китай, Украйна и Чехия гостуват: Алексей Федоренко, Виктор Кобзев, Виола Тиш, Владимир Зуев, Владимир Суханек, Владислав Квартални, Гюнтер Хюбер, Евгения Тимошенко, Иван Кунек, Иван Русачек, Иво Мозеле, Йохан Кублик, Карол Феликс, Кацунори Хаманиши, Криж, Ли Яну Ин, Микайло Дримайло, Мариан Барка, Олдрих Йелен, Олек Денисенко, Петър Августович, Петър Чиновски, Пла Далхав, Солди Бандо, Роман Сустов, Станислав Никиреев, Томаш Кривнач, Удовиченко, Хана Чапова, Хасип Пекташ, Юрий Яковленко, Ян Чернош.

Откриването на изложбата ще бъде на 24 януари 2019 г. от 17 ч. до 19 ч. в изложбената зала на галерията на ул.  „Драгоман“ 12. (до Куклен театър).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *