• Varna
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s NE
  Внучка на Марин Големинов открива изложба за него във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: личен архив, фотограф: Иван Григоров
  Снимка: личен архив, фотограф: Иван Григоров

  Изложба „Фрески и звуци”, посветена на 110 години от рождението на композитора Марин Големинов, ще бъде открита утре, 22 януари от 17 часа  във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна.Големинов

  На откриването ще присъства внучката на композитора Лилия Големинова, която е автор на изложбата, реализирана с подкрепата на Министерството на културата.  „Фрески и звуци“ идва във Варна, като съпътстваща гостуването на балета „Нестинарка” на Старозагорската опера на 30 януари 2019 г.

  Експозицията представя в 18 пана знакови мигове от живота на Големинов – снимки, ръкописи, писма, дипломи. От 22 януари до 15 февруари 2019 година ще могат да бъдат видени програми от пътешествията на танцовата драма „Нестинарка“ по света, снимки от премиерата на „Захари Зограф“ с Никола Гюзелев и впечатляващи кадри от представянето на операта „Ивайло“ на Царевец допълват картината. Специално внимание е отделено и на Марин Големинов като диригент  – малко познат е факта, че именно той се счита за основател на факултета по оркестрово дирижиране с първия диригентски курс, който организира през 1943 г.

  Към изложбените пана са добавени интересни заглавия, ноти, с акцент върху балета „Нестинарка” от фонда на отдел Изкуство на РБ „Пенчо Славейков“. Сред заглавията е и автограф на композитора.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *