Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
90 години по-късно творби на Борис Георгиев отново в Берлин
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: varnacityartgallery.com
Снимка: varnacityartgallery.com

Изложба, посветена на патрона на Градската художествена галерия във Варна – художникът Борис Георгиев (1888 -1962), ще бъде открита на 25 януари в залите на Българския културен институт в Берлин. Експозицията носи заглавието „Борис Георгиев от Варна (1888-1962) – художник на духа“ и поставя начало на честването на 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

В изложбата ще бъдат показани 29 дигитално отпечатани репродукции на творби, създадени между 1914 и 1945 година. Сред тях са великолепните портрети на Алберт Айнщайн, на Панчо и Любен Владигерови, портретите на хайдарабатските принцеси Дуру Шевар и Нилуфар, на Джавахарлал Неру, портрет на Кардинал Мери дел Вал, на Рабиндранат Тагор, Петър Дънов, Махатма Ганди и други изтъкнати личности от обществения живот на XX век.

Изложбата е по покана на Българския културен институт в Берлин и ще представи творчеството на Борис Георгиев 90 години след първата му изложба в немската столица, организирана от световно известния учен-физик Алберт Айнщайн.

Борис Георгиев е художник живописец, странник и хуманист, пантеист и толстоист, космополит и истински гражданин на света. Възпитаник на европейските художествени школи – руска и немска, изкуството му изразява идеализма и големия му талант на художник-портретист, достигнал световна популярност и признание. В историята на българското изкуство от ХХ в. той е ключова творческа фигура, обединила българския дух с благородните и универсални стремежи на човечеството към братство и съвършенство. Създал е повече от 500 картини, които се намират по всички краища на света в различни обществени и предимно частни колекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *