• Varna
  19°
  ниска облачност
  Влажност: 56%
  Вятър: 3m/s WSW
  Закритият Дом “Другарче” става филиал на детска градина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Другарче

  Образованието остава основен приоритет на община Варна и през 2019 г. Средствата по това перо възлизат на 142,7 млн. лева и са с най-голям относителен дял – 35,1%, в общия бюджет, който тази година ще достигне близо половин милиард лева. Това бе изтъкнато на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет, на което бе одобрен проектобюджетът за образование. Средствата са с 24 млн. лева, т.е. с около 20% повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г. За държавно делегирани дейности са заделени над 114 млн. лв., за дофинансиране – 8,8 млн. лв. и за местни дейности – 19,5 млн. лв.

  През годината ще бъдат направени сериозни инвестиции в подобряване на образователната инфраструктура в училища и детски градини и създаване на модерна база за образование и кариерно развитие. Предвидените средства по това перо са в размер на 13,7 млн. лева, т. е. двойно повече спрямо миналата година. От тях 10,3 млн. лева са за основен ремонт. В 20 училища предстоят ремонти на спортните площадки, за които общината ще отдели 5,3 млн. лева. Реконструкция ще бъде направена и на площадките за игра и спорт на открито в 13 детски градини, за които в местната хазна са заложени 2,4 млн. лева.

  През тази година продължава строителството на нови сгради към ДГ „Карамфилче“ и „Иглика“ в кв. “Виница”. За двете сгради са планирани общо 2,5 млн. лева.

  Ремонт предстои и в сградата на закрития Дом за деца, лишени от родителска грижа “Другарче”. Имотът ще бъде преустроен и ще стане филиал на ДГ „Д-р Петър Берон“, което ще струва около 150 хил. лева от бюджета за 2019 г. Сред по-значимите обекти в капиталовата програма са още реконструкцията на училище „Васил Левски“ и преустройството на столовата в актова зала на I Езикова гимназия. В бюджета са планирани също 150 хил. лева за технически проект на нова сграда на Математическата гимназия.

  На днешното заседание на комисията беше поставен въпросът за ремонтните дейности в СУ „Димчо Дебелянов“.„Ремонтът на училището се оказа много тежък. Надявам се той да приключи през март, но това много зависи от атмосферните условия“, каза пред съветниците Лилия Христова, директор на дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна и ръководител на проекта за модернизация на образователната инфраструктура. Тя поясни, че има много строги изисквания за изпълнение на отделните дейности. Така например синята ударопоглъщаща настилка в двора на училището може да се положи при температура на въздуха над +10 градуса.

  „Използвам случая отново да се извиня на родителите, учениците и учителите за неудобството. Училищата, които ремонтираме по ОП “Региони в растеж”, са много стари и непрекъснато изникват нови проблеми“, допълни Лилия Христова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *