• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 53%
  Вятър: 4m/s NNW
  33,2 млн. лева залага Варна за култура и спорт
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Кметът и митрополитът направиха оглед на новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“-DSC_0234

  33,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за 2019 г. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 16,4 млн. лева, което се дължи основно на домакинството на Варна за Европейски град на спорта. Проекторамката за култура беше обсъдена и одобрена на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

  За честване на национални и градски празници, културни събития и естетизация на градската среда за предвидени близо 3,84 млн. лева. В тази сума е включен бюджетът за фонд “Култура”, който тази година е 1,12 млн. лева и бележи увеличение от 120 хил. лева. За зоопарка, който е част от функцията, са заделени 1,76 млн. лева. С 1,2 млн. лева от тях ще бъде направена реконструкция и модернизация на зоокъта.

  Два варненски храма ще получат 700 хил. лева от общинския бюджет. Средствата ще бъдат използвани за довършителни работи по изграждането на храм „Св. Прокопий Варненски“, както и за ремонт на покрива и на отоплителната инсталация на Катедралния храм „Успение Богородично“. Общината ще отдели средства и за ремонт на джамията в кв. „Аспарухово“.

  В бюджет 2019 г. са предвидени също средства за закупуване на гориво за част от културните институти на Варна. И през тази година общината ще плати общо 60 т. гориво за двете сгради на Театрално-музикалния продуцентски център и 18 т. за Кукления театър, за което в бюджета са предвидени 100 хил. лева.

  Предстои общата финансова рамка да бъде разгледана и от ПК „Финанси и бюджет“, преди да бъде окончателно приета от Общинския съвет.

  На днешното заседание съветниците преизбраха външните експерти към фонд „Култура“, чийто мандат изтече. Предвид факта, че работата на досегашните специалисти е изключително успешна, бе решено те да продължат да оценяват проекти и през следващия мандат на комисията. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („Сценични изкуства”), Кремена Цанкова („Визуални изкуства”), Росица Тодорова („Литература”), арх. Владимир Попов („Културно-историческо наследство“), Димитър Дермански („Филмово изкуство“) и Страцимир Павлов („Музика“).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg